12 Sebab Kenapa Harus Selalu Peluk Anak .

Assalamualaikum w.b.t . .

Disebabkan hari nie hari Jumaat , penghulu segala hari , harusss la kita  menulis benda benda yg baik sahaja ye . Kalau boleh , setiap hari pon biar tulis benda yg baik baik je . In shaa Allah . Disebabkan juga rasa rindu dekat Daq Wawe , walaupon baru 1 jam 15 minit je tak tengok dia , maka . . Hari nie aku nak share sikit , sebab musabab kenapa kita harusss selalu peluk anak anak kita . Jom baca !

Sebelum baca , tengok dulu gambar umi peluk Daq Wawe . . Hehehe .


umi tukang peluk & ayah tukang sergah

Sekarang , baru boleh baca . .

1. Ia menyehatkan jiwa & tubuh . Pelukan meningkatkan Self-Esteem & berupaya mendorong lebih baik daripada nasihat .

2. Ia mampu menyembuhkan hati yg terluka . Hanya dengan kekuatan pelukan , ia mampu sampai ke dasar hati . Pelukan adalah cara terbaik memujuk anak & mententeramkan hatinya .

3. Ia menguatkan sistem imunisasi . Sentuhan yg tepat merangsang kelenjar tymus yg mana akan merangsang produksi sel darah putih , komponen utama sistem pertahanan tubuh manusia , jadi . . Selalu la peluk anak yg sakit ye . .

4. Ia dapat meningkatkan mood & menaikkan skala kegembiraan . Pelukan yg lama meningkatkan arus hormon serotonin dalam tubuh .

5. Ia mampu melepaskan segala tekanan & meregangkan otot . Ia dapat merangsang pengaliran darah ke sel sel tubuh , sehingga dapat mengurangkan rasa sakit .

6. Ia dapat mengimbangi sistem saraf . Pelukan & sentuhan merangsang kulit , dengan itu berupaya meningkatkan kelembapan & elektrisiti selalu merangsang keseimbangan sistem saraf parasimpatetik .

7. Ia menanam sifat empati & saling memahami . Tenaga yg terhasil anatara ibu& anak dapat memperbaiki & meningkatkan komunikasi & hubungan . Jika merasakan anak kurang memahami kita , peluk la dia selalu . 

8. Pelukan terhadap bayi dapat merangsang perkembangan dengan lebih cepat . Anak yg jarang dipeluk mempunyai tahap perkembangan berjalan , bercakap & membaca sedikit lambat . Haa . . Jom jom jom peluk anak kita lebih kerap ok ?

9. Ia merangsang pengaliran darah . Pelukan ibu dapat menyihatkan jantung , mengurangakn tekanan darah tinggi & mengimbangi degupan jantung . Cuma dengan 10 kali pelukan setiap hari , dapat mengubah tindak balas biokimia & fisiologi tubuh badan . Wowww . . Hebat hebat hebat .

10. Ia meningkatkan IQ anak . Pelukan & sentuhan merangsang pengaliran darah ke otak . Dengan itu , bekalan oksigen dapat sampai ke otak untuk timbal balik kimia di otak . Anak mudah belajar  , mudah faham , besar hati & bagus dalam mengawal fikirannya .

11. Ia membantu mengawal emosi negatif . Anak akan belajar untuk lebih rasional . Tidak mudah marah , lebih tenang , tidak mudah putus asa , tidak membenci & tidak mudah untuk berasa gagal .

12. Ia mengajar bagaimana untuk memberi & menerima . Pelukan memdidik apa itu nilai kasih sayang dengan memberi , menerima & saling berkongsi .


Sumber : Facebook Buku Khanza

So . . After this , rajin rajinkan la memeluk buah hati kita , harta dunia akhirat kita ok ?


Peluk lagi sekali . . Huhu 


Peluk punya peluk , sampai tertido pulak diaaa . .


tQvm for reading this entry !


8 comments:

  1. wah... nice sharing.
    walaupun saya belum ada anak lagi tp nice to know this.
    pernah juga baca dulu2, mmg touching n hugging ni baik utk kesihatan mental dan emosi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa . . tak pe . nanti ada rezeki dah ada anak , boleh la main peluk peluk selalu kan . .

      Delete
  2. comel nyaa...hehe. good info. Tp betul la bila peluk budak rasa aman tenteram je hati. hehehe.. masa aina keje part time dkt taska, ada syg gila dkt 2 orang budak ni. sedih ke apa ke mesti peluk diorg.. mcm dpt kekuatan lain machiaam.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa . . the power of hug gitu kan . .

      Delete
  3. Betul tu. Kalau anak saya nangis, cepat-cepat saya akan dukung and peluk dia. Then terus dia diam. Power of pelukan ni memang tahap level tinggi la. Lagi-lagi budak kecik memang perlukan perhatian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu . . saya pon macam tu juga .

      Delete
  4. yang penting, anak akan sentiasa dekat dengan kita kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye . . betul tu kak sally . hehe .

      Delete

 
Copyright © ~ ~ ~ JunnHaRaa ~ ~ ~ | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in